Μία καλή ιδέα, με σωστή ανάπτυξη και τρισδιάστατους χαρακτήρες μπορούν να μετατρέψουν το σενάριο σου σε ταινία! Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου* διοργανώνει διαγωνισμό σεναρίου μικρού μήκους για νέους δημιουργούς, με τίτλο FADE IN. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 27 Ιουνίου. Ο νικητής θα δει το σενάριό του να γίνεται ταινία σε συμπαραγωγή της SUGARHIGH και του OTETV. Όπως μας εξηγεί η σεναριογράφος, σκηνοθέτης και επικεφαλής του διαγωνισμού, Αγάθη Δαρλάση, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια αισιόδοξη απάντηση στη δύσκολη περίοδο που βιώνει η κοινωνία, και οι κινηματογραφιστές συγκεκριμένα. Για αυτό και το θέμα του είναι: ΝΕΑ ΑΡΧΗ.
Συνέντευξη στην Τάνια Γεωργουπλή
Ο διαγωνισμός FADE IN, έχει σαν στόχο να δοθεί μια ώθηση στους νέους δημιουργούς να καταθέσουν τα σενάρια τους για δημιουργία μικρού μήκους ταινίας. Λόγο της γενικότερης κατάστασης που υπάρχει, μετά και από το κλείσιμό της ΕΡΤ και με το πολυπαθές Κέντρο Κινηματογράφου, όποιος θέλει να κάνει μια μικρού μήκους πραγματικά πλέον αιμορραγεί οικονομικά. Η ιδέα ήταν του Γρηγόρη Κοκκινάκη, διευθυντή κινηματογραφικών καναλιών του ΟΤΕ TV, να στήσουμε ένα διαγωνισμό σεναρίου ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να γράψουν κάποιο σενάριο μικρού μήκους, ή έχουν οραματιστεί μια ταινία και έχουν κολλήσει στον τομέα της παραγωγής. Μέσα από το διαγωνισμό θα επιλεχθεί το αρτιότερο – όχι καλύτερο – σενάριο το οποίο και θα κερδίσει την παραγωγή της ταινίας του.
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Ένα σενάριο μπορεί να είναι καλό στο είδος του ως κωμωδία, κάποιος άλλο πολύ καλό στο είδος του σαν δράμα, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι το καλύτερο ανάμεσα στα δύο είναι η κωμωδία για παράδειγμα. Η κρίση των σεναρίων «παίζεται» στα επιμέρους σημεία που είναι καθαρά τεχνικά όπως η ανάπτυξη των χαρακτήρων, η δραματοποίηση της ιστορίας, η ίδια η ιδέα, η πλοκή, η ευρηματικότητα. Επομένως είμαστε σε αναζήτηση του αρτιότερου σεναρίου ανεξαρτήτως ύφους.
Γιατί επιλέξατε τη ΝΕΑ ΑΡΧΗ, ως θέμα του διαγωνισμού;
Διανύουμε μία μεταβατική εποχή τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Ωστόσο, επιλέγουμε να είμαστε αισιόδοξοι και θέλουμε να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε μία μεταβατική ιστορική περίοδο και κάπως έτσι μας προέκυψε και το θέμα του διαγωνισμού.
Πως πάει ο διαγωνισμός και ποια είναι τα στάδια που θα ακολουθήσουν;
Έχουμε ξεπεράσει ήδη τις 180 συμμετοχές στις τέσσερις εβδομάδες που «τρέχει» ο διαγωνισμός. Μετά και το πέρας της τελικής διορίας αποστολής σεναρίων στις 27 Ιουνίου, όπου και κλείνει ο διαγωνισμός και δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλες καταθέσεις, θα γίνει μια συνάντηση των μελών της επιτροπής όπου ο καθένας θα έχει επιλέξει τα σενάρια που προτείνει για την τελική πεντάδα.
Από αυτά θα καταλήξουμε στην τελική πεντάδα και οι δημιουργοί τους θα έρθουν στην Πάτμο για να μας παρουσιάσουν το σενάριο τους.
Στην Πάτμο τι ακριβώς θα γίνει;
Οργανώνουμε ήδη κάποια μαθήματα και εργαστήρια, για pitching (παρουσίαση) το οποίο είναι εργαλείο και όλοι οι επαγγελματίες σεναριογράφοι πρέπει να γνωρίζουν πως να παρουσιάζουν σωστά το σενάριό τους. Αυτό το εργαστήριο θα είναι χωρισμένο σε τρία μέρη τα οποία θα εστιάσουν, στο pitching από την πλευρά του παραγωγού που θα παρουσιάσει η Αλεξάνδρα Μπουσίου, μέλος της επιτροπής, από την πλευρά του αγοραστή, θα το παρουσιάσει ο Γρηγόρης Κοκκινάκης που είναι διευθυντής των κινηματογραφικών καναλιών του OTETV, και εγώ που θα επικεντρωθώ στο storytelling.
Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι να τους δοθούν τα εργαλεία όχι μόνο για το πως θα παρουσιάσουν τα σενάριά τους την επομένη μέρα αλλά και για την υπόλοιπη καριέρα τους. Γι’ αυτό και το αντιμετωπίζουμε από όλες τις πλευρές (του παραγωγού, του καναλιού, και του επαγγελματία σεναριογράφου). Για να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα.
Την επόμενη μέρα, μπροστά στην επιτροπή, θα μας παρουσιάσουν το σενάριο τους και η επιτροπή θα καταλήξει στο σενάριο το οποίο θα γυριστεί ταινία.
Τι πρέπει να προσέξουν οι δημιουργεί προκειμένου να μην ακυρωθεί η συμμετοχή τους;
Βασικοί λόγοι για τους οποίους ένα σενάριο θα οριστεί άκυρο είναι τρεις: Το πιο σύνηθες είναι το φορμάτ, η δομή. Μας έρχονται σενάρια που είναι γραμμένα σαν νουβέλες ή ως θεατρικά. Επιμένουμε στο ότι πρέπει να είναι επαγγελματικό το φορμάτ που είναι γραμμένο το σενάριο γιατί με το διαγωνισμό «εκπαιδεύουμε» κιόλας τους νέους σεναριογράφους. Το φορμάτ ενός σεναρίου έχει τις δυσκολίες και τα μυστικά του. Είναι πολύ πιο τεχνικό (από ένα διήγημα π.χ.) και ο λόγος είναι η οπτικοποίηση της ιστορίας. Αν κάποιος δεν είναι σεναριογράφος και δεν κατανοεί το γιατί είναι τόσο σημαντικό το σεναριακό φορμάτ, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα διαθέτει τα προσόντα για να συμμετέχει στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Υπάρχει και παράδειγμα στη σελίδα μας που μπορούν να ακολουθήσουν.
Το δεύτερο είναι η διάρκεια. Δηλαδή μας έρχονται σενάρια κάτω από 5 σελίδες ή πάνω από 18 σελίδες. Τέλος, οι συμμετοχές. Δηλαδή κάθε δημιουργός έχει δικαίωμα να υπογράψει ή να συνυπογράψει ένα σενάρια. Οπότε όταν έρχονται με το ίδιο όνομα δύο σενάρια αυτόματα ακυρώνονται και τα δύο.
Πείτε μου τρία πράγματα που θα έκαναν αυτόματα ένα σενάριο ελκυστικό και ενδιαφέρον;
Η ιδέα και ο τρόπος που αναπτύσσεται. Μία καλή ιδέα δεν αρκεί αν δεν αναπτυχθεί σωστά.
Το τρίτο που προσέχω είναι οι τρισδιάστατοι χαρακτήρες. Ήρωες που μιλάνε ανθρώπινα, που μετά το τέλος του σεναρίου νιώθεις ότι τους γνώρισες και ακόμη καλύτερα –θα ήθελες να τους γνωρίσεις στην πραγματικότητα.
Και ποιό είναι το βραβείο για το νικητή;
Είναι η παραγωγή του σεναρίου σε μικρού μήκους ταινία. Η SUGARHIGH και ο OTETV είναι οι συμπαραγωγοί. Δεν παίρνει λεφτά στα χέρια του αλλά έχει μια εταιρεία παραγωγής με γραφεία σε Αθήνα και Λονδίνο και τον OTETV, με όλη τη γνώση και το ανθρώπινο δυναμικό, για να υποστήριξει την ταινία από το πρώτο λεπτό της προ- παραγωγής της μέχρι και την πρεμιέρα της ταινίας. Η ταινία θα προβληθεί από τα κανάλια του OTETV, θα προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου και επίσης ο νικητής θα έχει την υποστήριξή μας συμβουλευτικά πλέον για συμμετοχές σε φεστιβάλ.
*Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου θα διεξαχθεί 24 έως 30 Ιουλίου. Περισσότερες πληροφορίες στο www.aegeanff.com
ΠΗΓΗ: tvxs.gr