Culturenow.gr : Συνέντευξη στον Στηβ Κρικρή

Στηβ Κρικρής: Η φιλοδοξία μας για το Φεστιβάλ Πάτμου είναι να γίνει ένας προορισμός κινηματογραφιστών απ’ όλο τον κόσμο.

Συνέντευξη στο Culturenow.gr και τη Μαριάννα Παπάκη

Από τις 24 έως τις 30 Ιουλίου 2014, η Πάτμος μετατρέπεται για 4η χρονιά σε ένα σημείο συνάντησης κινηματογραφιστών, δημιουργών και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Στους χώρους προβολών θα φιλοξενηθούν φέτος 10 ταινίες μεγάλου μήκους, 40 ταινίες μικρού μήκους και 17 ντοκιμαντέρ . Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου μοιάζει στην φετινή, 4η διοργάνωσή του, να είναι ήδη πολύ κοντά στη φιλοδοξία του Καλλιτεχνικού του Διευθυντή κ. Στηβ Κρικρή, να μπει δηλαδή στον χάρτη των καλών διεθνών φεστιβάλ και να γίνει ένας προορισμός κινηματογραφιστών απ’ όλο το κόσμο – ένα μικρό διαμάντι!

 

Culturenow.gr: Σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου. Πείτε μας λίγα λόγια αρχικά για τις 3 προηγούμενες διοργανώσεις και την απήχηση που είχαν σε κοινό και καλλιτέχνες .

Στηβ Κρικρής: Αρχίσαμε δυναμικά από την πρώτη μας κιόλας χρονιά, το καλοκαίρι του 2010. Καθώς είμαστε και οι ίδιοι κινηματογραφιστές, έχουμε την τύχη να μας στηρίζουν πολλοί φίλοι του χώρου και συνάδελφοι που συμβάλλουν με την εργασία και τη δημιουργικότητά τους σε ένα άρτιο, ελπίζουμε, αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε, ότι η Πάτμος δεν έχει κινηματογράφο, και ότι εμείς στήνουμε εξ αρχής ένα θερινό σινεμά , κάτι που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και έχει μεγάλο κόστος. Ευτυχώς το κοινό ανταποκρίθηκε θετικά από την αρχή!

Τόσο οι κάτοικοι της Πάτμου όσο και οι επισκέπτες του νησιού έχουν τιμήσει τις προβολές και κάθε χρόνο ακούμε πολλά θετικά σχόλια για το πρόγραμμα και την διοργάνωση. Ειδικά για τους κατοίκους του νησιού, το φεστιβάλ αυτό είναι μία γιορτή που τους δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταινίες που δεν θα είχαν αλλιώς την ευκαιρία να δουν, αλλά και να πάρουν μία γεύση από το τί σημαίνει να κάνει κανείς κινηματογράφο.

Πέρσι, για παράδειγμα, οργανώσαμε ένα εργαστήρι για νέους κινηματογραφιστές, κατά τη διάρκεια του οποίου γυρίστηκαν πέντε μικρού μήκους πορτρέτα ανθρώπων της Πάτμου, τα οποία στη συνέχεια έγιναν ένα ενιαίο ντοκιμαντέρ με τίτλο Life in the Borderlands, που ανοίγει και το φετινό μας πρόγραμμα. Το εργαστήριο και η ταινία έγιναν σε συμπαραγωγή με τον ΟΤΕ ΤV, που φέτος στηρίζει ένα νέο εγχείρημα: τον διαγωνισμό σεναρίου μικρού μήκους ταινίας με τίτλο Fade in. 5 φιναλιστ θα παραβρεθούν στην Πάτμο να κάνουν pitch την ιδέα τους, και ο νικητής θα δει την ταινία του να υλοποιείται. Σημειώνω ότι οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 350!

Cul.N.: “Γυναίκες πίσω από την κάμερα”, είναι η θεματική του φετινού φεστιβάλ. Πώς προέκυψε η ιδέα αυτού του θέματος και με ποια κριτήρια διοργανώθηκε το πρόγραμμα;

Σ.Κ.: Αυτή η ιδέα ξεκίνησε πέρσι συζητώντας με κάποιες φίλες κινηματογραφίστριες για το πως κάνουν ταινίες σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Σκεφτήκαμε λοιπόν να πάμε τη συζήτηση αυτή ένα βήμα πιο πέρα. Καλέσαμε 3 γυναίκες από 3 διαφορετικά μέρη του κόσμου, την Ελληνοϊταλίδα ηθοποιό και σκηνοθέτη Valeria Golino, τη σκηνοθέτη Μania Akbari από το Ιράν, και την παραγωγό του Ken Loach Rebecca o’Brien από την Αγγλία. Σε μια συζήτηση που θα γίνει στα πλαίσια του Φεστιβάλ στις 27/7 θα ακούσουμε τις απόψεις τους για το ρόλο των γυναικών στον κινηματογράφο, για το αν μπορεί κανείς να υποστηρίξει την υιοθέτηση μιας «γυναικείας ματιάς» όσον αφορά στη θεματολογία ή την κινηματογράφηση, αλλά και για τις δυσκολίες ή τις ευκαιρίες στην παραγωγή των ταινιών που συναντούν η κάθε μία στη χώρα της.

Cul.N.: Ποιοι α είναι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των διεθνών συμμετοχών;

Σ.Κ.: Συμμετέχοντες καλλιτέχνες φέτος θα είναι κατ’ αρχάς ο Santiago Amigorena από την Αργεντινή. Ο Santiago είναι καταξιωμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος με πολλές επιτυχημένες ταινίες και σενάρια στο ενεργητικό του, και είμαστε τυχεροί που θα τον έχουμε κοντά μας για ένα masterclass σεναρίου. Μαζί μας θα είναι επίσης και η Dominique Piat , Γαλλίδα script supervisor, με μεγάλη εργασιακή εμπειρία σε ταινίες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Τόσο ο Santiago όσο και η Dominique αγαπούν πολύ την Πάτμο και υποστηρίζουν με ενθουσιασμό το φεστιβάλ. Κοντά μας θα είναι ακόμα, ο Tivi Magnusson, Δανός παραγωγός βραβευμένος με Όσκαρ μικρού μήκους, παλιός φίλος και λάτρης των Ελληνικών νησιών. Θα έχουμε επίσης τη χαρά να έχουμε μαζί μας τον Παντελή Βούλγαρη και την Ιωάννα Καρυστιάνη, που θα τιμήσουν με την παρουσία τους την προβολή της ταινίας Μικρά Αγγλία. Κάθε χρόνο καλούμε έμπειρους και αναγνωρισμένους επαγγελματίες από τον ελληνικό και τον διεθνή κινηματογραφικό χώρο για να μοιραστούν την εμπειρία και τη γνώση τους με τους Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες. Να αναφέρω ότι μαζί μας πέρσι είχαμε τον Αλεξάντερ Πέιν και τον Φαίδωνα Παπαμιχαήλ.

Cul.N.: Για ποιους λόγους επιλέξατε την Πάτμο για την πραγματοποίηση ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ;

Σ.Κ.: Η Πάτμος είναι ο τόπος καταγωγής μου, το νησί όπου από μικρός έχω περάσει τα περισσότερα καλοκαίρια μου. Ακόμα κι όταν ζούσα στις ΗΠΑ, επέστρεφα συνέχεια σ’ αυτό τον τόπο που αγαπώ πολύ. Όμως πέρα απ’ αυτό, θεωρώ ότι η Πάτμος ελκύει το μάτι του κινηματογραφιστή και δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί άνθρωποι του κινηματογράφου και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έρχονται κάθε καλοκαίρι ανελλιπώς. Άλλωστε η διοργάνωση ενός τέτοιου φεστιβάλ μπορεί να προσφέρει πολλά στην περιφέρεια Δωδεκανήσου και να δώσει την ευκαιρία σε πολλούς νησιώτες της ευρύτερης περιοχής να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη μαγεία του κινηματογράφου.

Cul.N.: Πώς κρίνεται τη μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα των κινηματογραφικών φεστιβάλ σε μία χώρα χωρίς σημαντική – αριθμητικά – κινηματογραφική παραγωγή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Σ.Κ.: Κατ’ αρχάς, τα τελευταία χρόνια η εγχώρια παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα έχει μεγαλώσει, καθώς το ψηφιακό μέσο διευκολύνει πλέον τον κινηματογραφιστή να κάνει ταινία. Οι ελληνικές ταινίες έχουν μεγάλη απήχηση αυτή τη στιγμή σε πολλά και μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, και μπορούμε να πούμε ότι ο ελληνικός κινηματογράφος αυτή τη στιγμή ανθεί, παρά τις δυσκολίες της οικονομικής συγκυρίας. Θεωρώ ότι ένα φεστιβάλ σαν το δικό μας μπορεί να συμβάλει σ’ αυτήν την ανθοφορία, δημιουργώντας γέφυρες ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές και παραγωγούς, πράγμα ιδιαίτερα αναγκαίο αυτήν τη στιγμή. Από πέρσι έχουμε ξεκινήσει, για παράδειγμα, μία συνεργασία με το Sundance Channel των ΗΠΑ που κινείται σ’ αυτήν την κατεύθυνση, και ευελπιστούμε ότι σιγά-σιγά θα χτίσουμε κι άλλες εποικοδομητικές και σταθερές συνεργασίες . Πιστεύω επίσης ότι τα μικρά αλλά ποιοτικά φεστιβάλ, πέραν της καλλιτεχνικής τους αξίας, ωφελούν τον τόπο ενισχύοντας την οικονομία και αναδεικνύοντας το τουριστικό μας πλεονέκτημα.

Σ.Κ.: Ποιες είναι οι φιλοδοξίες και οι στόχοι σας για το μέλλον του Φεστιβάλ;

Σ.Κ.: Η φιλοδοξία μας είναι να μπει το Φεστιβάλ της Πάτμου στον χάρτη των καλών διεθνών φεστιβάλ και να γίνει ένας προορισμός κινηματογραφιστών απ’ όλο το κόσμο – ένα μικρό διαμάντι. Έχουμε πολλές ιδέες για το πώς μπορεί ένα μικρού μεγέθους φεστιβάλ να δημιουργήσει ένα στίγμα που να αφορά τον κινηματογραφικό κόσμο, και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τις πραγματοποιήσουμε. Για τον επισκέπτη που θα έρθει πρώτη φορά στη Πάτμο και στο φεστιβάλ θέλουμε να νιώσει οικειότητα, να αισθανθεί αυτή τη μοναδική καλοκαιρινή ενέργεια που έχει αυτό το νησί, και να μας τιμήσει με την παρουσία του ξανά του χρόνου.

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου θα πραγματοποιηθεί 24 – 30 Ιουλίου 2014

ΠΗΓΗ: culturenow.gr

 

 

Scroll to Top